dijous, 20 de desembre del 2012

QUI SOM?

Som cinc estudiants de Primer Curs del Grau d'Educació Infantil de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna.




D'esquerra a dreta: Cristina Allepuz, Meritxell Díaz, Clàudia Abaurrea, Goretti Guillén, Mireia Bastús

Formem un un grup heterogeni donat que la nostra procedència és diversa: Batxillerat, Cicles Formatius i d'altres del món laboral després d' haver cursat carrera universitària.


El Pla d'Estudis del nostre Grau preveu que cursem en el primer semestre el MÒDUL 1: L'ESCOLA D'EDUCACIÓ INFANTIL, que engloba dues assignatures relacionades amb la Comunicació: GTIC ( Gestió de les TIC) i COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital). És en aquest marc on se'ns demana treballar en què consisteix ser un Bon Comunicador i exposar la tasca elaborada amb mitjans treballats a l'assignatura de GTIC, en aquest cas a través del present Bloc.


dimecres, 19 de desembre del 2012

DECLARACIÓ D'INTENCIONS

Per començar aquest treball, ens vam plantejar una hipòtesi:
És en Victor Amela un bon comunicador?

Durant aquest quatrimestre hem estat treballant què ha de tenir un bon comunicador per ser eficaç, és per això que durant dos mesos l'hem seguit via twitter, facebook, programa de TV, bloc i La Contra de la Vanguardia per esbrinar si realment sap transmetre el seu missatge.




dilluns, 17 de desembre del 2012

QUI ÉS EL VÍCTOR AMELA?



imatge extreta de: victoramela.com


En Víctor Amela és periodista. Col·labora a “la Contra” de “la Vanguardia”. També participa en alguns programes de ràdio de la RNE i del RAC1 així com al programa de televisió “Arucitys”.


Ha escrit alguns llibres com per exemple: "Gairebé tots els meus decrets, 99 canals per veure el món com Víctor Amela", "Grans contres sobre la recerca de la felicitat", "Grans contres sobre l'amor savi", "Grans contres sobre la ment humana", "Paraules d'amor, 101 Declaracions apassionades" amb Roser Amills, "Antologia de cites", "Fent la contra", "Algunes coses que he après".


També ha exercit la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Ramon Llull, i és autor de l'assignatura "Història cultural de l'audiovisual" de la Universitat Oberta de Catalunya.


Ha rebut diferents premis de periodisme i editorials: La Llança de Sant Jordi d'Òmnium Cultural, Associació de la Premsa de Madrid, Gremi d'Editors de Catalunya, Protagonistes, Micròfon de Plata, Àngel de Bronze, Antonio Mompeón Motos, Ferrer Eguizábal, com els més destacats.

diumenge, 16 de desembre del 2012

PER NO PERDRE EL NORD

A continuació us adjuntem un cmaps amb tres objectius:
1. Aclarir-nos sobre com volíem mostrar la informació.
2. Que els lectors d'aquest bloc pugueu situar-vos sobre quines són totesles entrades i quins conceptes hem treballat, tot i tenir les etiquetes, perquè sigui molt visual com està tot el bloc estructurat.
3.Perquè sigui fàcil al professorat localitzar on hem utilitzat eines apreses a GTIC

Esperem que us sigui fàcil.



dissabte, 15 de desembre del 2012

MITJANS QUE UTILITZA PER COMUNICAR-SE

Els mitjans que utilitza en Víctor Amela per comunicar-se són:

- El twitter
- El facebook
- La Contra de la Vanguardia
- Blog del Víctor Amela
- RAC 1
- RNE
- Programa de televisió:
     +Gente
          Arucitys
- Publicació de llibres
- Canal del youtube

divendres, 14 de desembre del 2012

ON HEM SEGUIT AL VÍCTOR AMELA?

L'hem seguit per cinc canals diferents:

El twitter

És el mitjà que utilitza més, ja que és el més fàcil i ràpid alhora de publicar qualsevol informació.

El facebook
És una xarxa social molt extensa i present en el nostre dia a dia.

La Contra de la Vanguardia
És un tipus de format totalment diferent als que hem citat anteriorment on tracta temes d'actualitat o d'interès general.  

Programa de Televisió 
Arucitys, Aquest és un mitjà a l'abast de tothom, forma part d'un programa amb forces seguidors i que ha guanyat recentment un  Premi Ondas.

Bloc del Víctor Amela
És un espai més personal, tot i que ell no l'utilitza gaire per comunicar-se.

dijous, 13 de desembre del 2012

SEGUIMENT A TWITTER I A FACEBOOK

Aquests són els vídeos del recull de totes les publicacions del Facebook i el Twitter que ha fet el Víctor Amela durant els últims dos mesos:







Reflexió del seguiment del Twitter i el Facebook

Hem observat que, tant al Twitter com al Facebook, en Víctor Amela fa publicacions gairebé a diari; solament s'absté de publicar en dies concrets o algun cap de setmana. Val a dir que fins i tot hi han dies en què fa més d'una publicació en aquests dos mitjans. 
Hem constatat que hi han moltes publicacions de Twitter que comparteix al Facebook per tal d’abastir molt més públic,conservant la mateixa estructura. Heus aquí un exemple:

Captura de Facebook

Captura del Twitter

 





dilluns, 10 de desembre del 2012

SEGUIMENT DEL BLOC D'EN VÍCTOR AMELA

Aquest és un vídeo on hi consten totes les publicacions que ha fet el Víctor durant els dos mesos de seguiment:






Reflexió del Bloc

Respecte el que hem observat fent el seguiment del seu bloc, arribem a la conclusió de que pel Víctor no és un mitjà de comunicació que utilitzi freqüentment. Comparant amb altres mitjants no fa ni la meitat de les publicacions que fa en els altres. Sinó que aquest l’utilitza per a penjar coses puntuals.


diumenge, 9 de desembre del 2012

SEGUIMENT DEL PROGRAMA ARUCITYS

Al cap de dos mesos seguint la participació de l'Amela en la secció La Teletúlia del programa Arucitys, hem fet un petit vídeo recollint moments on el Víctor fa diferents crítiques de programes de televisió.



La secció del programa on surt el Víctor Amela s’anomena: LA TELETÚLIA
És la secció del programa on els crítics i col·laboradors deixen anar la seva imaginació per analitzar de la manera més curiosa i divertida tots els detalls del que s'emet a la televisió. Fan anàlisis de les audiències, teories sobre el perquè de les coses i propostes que no deixen indiferent ningú. 
Víctor Amela, Mònica Planas, David Broc, Oscar Broc, Joan Spin i Andrés Torres són els col·laboradors habituals d'aquesta secció.


Reflexió del seguiment de l'Arucitys
En aquest programa apareix tres dies fixes a la setmana, els dimarts, dijous i divendres. En aquest realitza crítiques des de un cantó més humorístic dels diferents programes del moment. Utilitza un llenguatge més espontani i estàndard. Podem observar un altre faceta com a comunicador.

divendres, 7 de desembre del 2012

RECULL DE PUBLICACIONS DESTACADES

En aquesta presentació podreu observar algunes de les publicacions que hem escollit com a destacables d'entre les moltes que ha fet, després de realitzar el seguiment durant aquests dos mesos. 




dijous, 6 de desembre del 2012

DECÀLEG (+1) DEL BON COMUNICADOR

Aquest és el decàleg (+1) que vam construir entre tota la classe i amb la col·laboració del professorat per a definir com ha d'actuar un comunicador eficaç.

1. Tenir clar les quatre preguntes bàsiques.
2. Domini de la llengua.
3.Positivisme i associació d'un to correcte.
4. Retroalimentació amb el públic.
5. Ser natural i no memoritzar el discurs.
6. Elaborar un guió previ.
7. Domini del llenguatge no verbal.
8. Domini de la veu, el volum, la velocitat, l'articulació, la gesticulació, les pauses i silencis.
9. Ser clar, concís, precís i breu (seguint un ritme).
10. Estructurar el discurs.
11. Utilitzar adequadament els mitjans audiovisuals.

dimecres, 5 de desembre del 2012

VICTOR AMELA vs DECÀLEG DEL BON COMUNICADOR

1. Tenir clar les quatre preguntes bàsiques.

Sempre té present el públic i la situació en la que es troba, així com el moment en que està i la manera i l'objectiu que vol aconseguir amb el que fa.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest primer punt.

2. Domini de la llengua.

No té domini de la llengua catalana, tot ho fa en llengua castellana fins i tot en el programa de l'Arucitys que és català. Però té un bon domini de la llengua castellana, amb un vocabulari molt ric, adequa el tipus de registre depenent el públic i el mitjà que utilitza.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest segon punt.

3. Positivisme i associació d'un to correcte.

És una persona que transmet molta positivitat, sempre està somrient, i això es pot comprovar a la majoria de fotografies que té publicades. En el programa Arucitys i en altres mitjans que utilitza es mostra com una persona alegre, real, segur d'ell mateix i autèntic. Això queda reflectit amb el missatge pragmàtic que transmet.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest tercer punt.

4. Retroalimentació amb el públic.


No hi ha una retroalimentació directa, ni una interrelació amb el públic però podem observar els comentaris que aquests realitzen a les seves contres publicades en el diari digital, així com a les seves publicacions de Twitter i Facebook i amb la venta dels seus llibres que, aquest últim ha estat un dels més venuts.


Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest quart punt.

5. Ser natural i no memoritzar el discurs.


Aquest punt del decàleg el veiem posat en pràctica en el programa  Arucitys, ja que denota la seva espontaneïtat i naturalitat. Es nota el domini del mitjà on demostra molts seguretat, això fa que se'l vegi com un comunicador totalment segur del que fa i amb una gran experiència en aquest àmbit.


Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest cinquè punt.


6. Elaborar un guió previ.


Aquest punt no es pot obsevar, ja que no porta mai un guió preparat prèviament en mà.


Per tant, es pot dir que el Víctor no compleix aquest sisè punt.


7. Domini del llenguatge no verbal.

Aquest punt del decàleg el podem observar únicament als dos programes de televisió que realitza, tant a l'Arucitys com al +Gente. En Víctor fa un gran ús de la gesticulació, especialment de les extremitats superiors i del rostre.

Per tant, es pot dir que el Víctor no compleix aquest setè punt.

8. Domini de la veu, el volum, la velocitat, la vocalització, de les pauses i els silencis.

Quan parla tendeix a pujar el volum de la veu i a anar ràpid però s'entén molt bé el seu discurs ja que té una bona vocalització. Tot i anar ràpid realitza les pauses i els silencis necessàris.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest vuitè punt perquè el missatge acaba sent entenedor tot i que a vegades el volum de veu és una mica alt i té tendència a parlar ràpid.

9. Ser clar, concís, precís i breu (seguint un ritme).

Respecte els canals escrits, el missatge és breu i precís, molt clar i entenedor per tothom, però quan s'expressa verbalment tot canvia una mica, tendeix a fer reflexions més elaborades, ja que a vegades utilitza més paraules de les que es necessitarien per dir el que vol dir. Tot i així el seu missatge sempre arriba als receptors provocant un feedbacl.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest novè punt.

10. Estructurar el discurs.

No és un punt en el que puguem saber amb certesa però es nota que hi ha un treball previ gràcies aals resultats obtinguts del seu treball.

Per tant, es pot dir que el Víctor compleix aquest desè punt.

11. Utilitzar adequadament els mitjans audiovisuals.

En cap dels canals que hem seguit utilitza el suport audiovisual com a acompanyament del seu discurs.

Per tant, es pot dir que el Víctor no compleix aquest desè punt.

dimarts, 4 de desembre del 2012

ENS INTENTEM POSAR EN CONTACTE AMB ELL

Aquest va ser el e-mail que vam enviar al Víctor Amela a la direcció que indica en el seu Bloc per possar-se en contacte amb ell, però sabent tot els mitjans que utilitza, els llibres que escriu, els programes on participa, sabem que era molt complicat rebre'n una resposta. Tot i així ho vam intentar. Aquest va ser el e-mail que li vam enviar:

Hola Víctor,
Som cinc alumnes del Grau d'Educació Infantil Blanquerna i t'hem escollit com a persona a seguir en el treball que hem de fer titulat "el Bon Comunicador", dins l'assignatura de COED-GTIC (Comunicació oral, escrita i digital / Gestió de les TIC). Hem considerat que ets una persona que transmet de forma efcaç el seu missatge.

Diàriament durant dos mesos hem fet un seguiment de la teva forma de comunicar-te per poder analitzar quins són els teus punts forts i confirmar que ets un bon comunicador.

Intuïm, i més després d'haver vist tot el munt d'informació que generes diàriament, que el teu temps és molt apreciat, però voldríem saber si seria possible que ens poguessis dedicar una estoneta perquè, tant bon punt ho tinguem embastat, mostrar-te les nostres conclusions al respecte i saber la teva opinió. Evidenment sera benvinguda qualsevol aportació que vulguis fer, especialment si consideres que manca algun punt imprescindible.

dilluns, 3 de desembre del 2012

CONCLUSIÓ

Treball acabat! Després d'aquests dos mesos de seguiment hem aconseguit donar resposta a la nostra hipòtesi inicial: és en Víctor Amela un bon comunicador?
No ho seria si no publiqués a diari als mitjans esmentats (Twitter, Facebook, La Contra...). Tampoc ho seria si no transmetés amb bon humor els seus discursos; arriba al públic fent ús de les noves tecnologies i, a més, amb el seu bon caràcter i presència en públic. Per tant, arribem a la conclusió que en Víctor Amela és un comunicador molt eficaç. Només cal fer una ullada a l'entrada "Víctor Amela vs decàleg"; allà trobareu una comparació crítica entre la seva manera de fer i el que nosaltres considerem que és un bon comunicador.


dissabte, 1 de desembre del 2012

REFLEXIÓ FINAL - Ha de ser un mestre un bon comunicador?

Finalment, hem acabat fent una última reflexió relecionada amb allò que ens volem dedicar en un futur: l'educació.

Ha de ser un bon mestre un comunicador eficaç? I tant!
Per treballar en una aula és essencial saber transmetre amb claredat el nostre missatge. I no tan sols això, sinó transmetre'l des dels sentiments. Educar des de l'emoció per assegurar que el nostre missatge arribi i s'hi instal·li, que no desaparegui. Amb dedicació, vocació i ganes podem aconseguir, també, ser unes molt bones comunicadores.